Brinemo o okolišu

Očuvanje okoliša visoko je na listi prioriteta naše grupacije, fleksibilnost i aktivno ulaganje u zajednicu, predstavlja jedno od najbitnijih načela kojima se vodimo u našem djelovanju.

Smatramo da svojim odgovornim poslovanjem možemo pokrenuti mnoge pozitivne promjene koje će u naslijeđe ostaviti zdravije društvo i čišći planet. Ulaganjem u edukaciju naših djelatnika, najmoderniju tehnologiju i promicanjem održivog korištenja resursa u svakodnevnim aktivnostima pridonosimo dugoročnom očuvanju okoliša i širimo svijest o važnosti brige za bolje sutra.

Prirodni plin je ekološki najprihvatljivije fosilno gorivo jer njegov glavni sastojak, metan, sagorijeva gotovo u potpunosti i pri tome ne nastaje pepeo. Prirodni plin ima manju emisiju ugljičnog dioksida (CO2) u odnosu na naftu i ugljen, a njegovim korištenjem se smanjuje emisija stakleničkih plinova.

Kako bi se spriječilo moguće istjecanje metana u okoliš i stvaranje stakleničkih plinova, primjenjujemo vrlo striktna pravila pri kontroli i rukovanju s plinskim instalacijama i plinovodima, pri čemu ne dolazi do ispuštanja metana u atmosferu.

Krajnji korisnici također mogu pridonijeti očuvanju okoliša, i to na način da se pridržavaju sigurnosnih mjera i savjeta pri rukovanju plinom, što se najviše odnosi na osjet neugodnog mirisa iz trošila ili mjerno-regulacijskog ormarića. Ukoliko primijetite neugodan miris plina, odnosno odoranta koji se dodaje u plin (miris pokvarenih jaja), odmah kontaktirajte našu službu za hitne intervencije.  

U današnje je vrijeme eksploatacija prirodnoga plina doživjela mnoga tehnološka unaprjeđenja. Napredne tehnologije poput satelitskoga snimanja, GPS-a, 3D i 4D seizmičkih tehnologija uvelike su olakšale pronalaske nalazišta, čime se smanjio negativan utjecaj na okoliš. Značajno se smanjila površina područja koja su potrebna za bušotine i eksploatira se mnogo veća količina prirodnoga plina iz jednog izvora.

Kako se radi o energentu koji je eksplozivan, uvedena su striktna pravila i industrijski standardi koji osiguravaju siguran transport, skladištenje, distribuciju i upotrebu prirodnoga plina. Stoga se, kad je riječ o korištenju prirodnoga plina, možete opustiti i uživati u komforu koji vam pruža, štedjeti u usporedbi s drugim energentima, ali i biti sigurni da odabirom plina kao fosilnog energenta doprinosite zaštiti okoliša i smanjenju emisija stakleničkih plinova u atmosferu.

U našoj grupaciji Energia Naturalis, osim uvozom, prodajom i distribucijom plina, bavimo se i ostalim tradicionalnim i obnovljivim izvorima energije, koji su u našem posebnom fokusu. U svakom od tih segmenata brinemo o stvaranju sigurnih i ekološki prihvatljivih uvjeta pri rukovanju, distribuciji i transportu kako bismo otklonili i najmanju mogućnost negativnog utjecaja na okoliš. Osim energenata, specijalizirani smo i za izvođenje ESCO projekata energetske učinkovitosti, u kojima nudimo velik raspon energetski učinkovitih rješenja kojima se, osim iznimnih ušteda, doprinosi i velikom smanjenju štetnih utjecaja na okoliš.

 

plinko