Prvo plinarsko društvo (PPD) privatna je hrvatska tvrtka iz Vukovara koja se bavi trgovinom, uvozom, prodajom i opskrbom prirodnim plinom, u 100-tnom vlasništvu tvrtke Energia naturalis (ENNA). 
PPD je najveći hrvatski uvoznik prirodnoga plina. Osnovan je 2001. godine, ima sjedište u Hrvatskoj, a tvrtke u Mađarskoj, Švicarskoj, Italiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini iz kojih posluje diljem Europe. Kupci PPD-a su najveći poslovni i industrijski potrošači, kao i najveći opskrbljivači na distribucijskim područjima.
Prvo plinarsko društvo od ostalih dionika na hrvatskom tržištu izdvaja balansiran portfelj te snažni domaći i međunarodni partneri. Također, PPD je osigurao transportne i skladišne kapacitete u Hrvatskoj i inozemstvu, a prirodni plin uvozi na oba hrvatska interkonektora (Rogatec i Drávaszerdahely). 2017. godine PPD je potpisao 10-godišnji ugovor o kupnji i prodaji plina s tvrtkom Gazprom Export LLC. 
Danas je PPD jedan od najznačajnijih subjekata na hrvatskom tržištu plina gdje ostvaruje 35-40% svojih prihoda od prodaje dok ostalih 60-65% prihoda ostvaruje od prodaje plina u inozemstvu.  
 
PPD GRUPA
Nakon 20 godina rada, tvrtka PPD izrasla je u PPD grupu, koja okuplja timove plinskih stručnjaka i profesionalaca u istoimenim tvrtkama u Hrvatskoj, Mađarskoj, Švicarskoj, Sloveniji, BiH i Italiji.
PPD posluje na europskim tržištima prirodnog plina zahvaljujući profesionalnom i iskusnom timu sa sjedištem u Zagrebu (Hrvatska), Luganu (Švicarska), Budimpešti (Mađarska). Kombinirajući znanja o logistici, financiranju, rizicima i usklađenosti PPD ima izravan pristup najvažnijim veleprodajnim tržištima na kojima se trguje bilateralno, burzama i različitim brokerskim platformama osiguravajući kratkoročnu, srednjoročnu i dugoročnu opskrbu. Uz dugogodišnje iskustvo u upravljanju tokovima prirodnog plina, optimizaciji kapaciteta i skladištenju, svojim kupcima možemo ponuditi strukturirane proizvode po mjeri.
Trgovanjem na najlikvidnijem europskom čvorištu plina TTF i preko granica u regiji (Austrija, Italija, Mađarska, Češka, Rumunjska, Bugarska) u mogućnosti smo prepoznati prilike i realizirati trgovinu između navedenih tržišta, na zajedničkom europskom tržištu prirodnog plina.
Registrirani smo na sljedećim burzama plina: CEGH, CEGH CZ, TTF, PDV, BGH, BRM.
 
PPD povećava količinu trgovanja iz godine u godinu u skladu s našim strateškim ulaganjima i ima za cilj pružiti visokokvalitetnu, fleksibilnu i pouzdanu uslugu svojim poslovnim partnerima.
 

Energia naturalis (ENNA) vrši upravljačku ulogu dvadesetak društava u njezinu vlasništvu. Karakterizira ju širok spektar poslovanja – od trgovine i opskrbe plinom, obnovljivih izvora energije, trgovine naftnim derivatima i drugim robama, preko investicijskih projekata do transporta. 
Najpoznatije tvrtke ENNA grupe su PPD, ENNA Transport, Luka Ploče i Petrokemija.
Nositelj uspjeha cijele grupacije je tvrtka PPD i PPD grupa – grupacija tvrtki u Hrvatskoj, Mađarskoj, Švicarskoj, Sloveniji i BiH koja se bavi trgovinom i opskrbom prirodnim plinom. 
Posredstvom tvrtke PPD, grupa je u partnerstvu s INA-om, najvećom hrvatskom naftnom kompanijom, većinski vlasnik jedine hrvatske tvornice mineralnih gnojiva – Petrokemije. 
Tvrtka ENNA Transport prvi je hrvatski privatni željeznički cargo prijevoznik s više od 20% udjela na hrvatskom tržištu.
Grupa je i većinski vlasnik tvrtke Luka Ploče d.d. te  je u suvlasništvu terminala tekućih tereta u Luci Ploče, Adriatic tank terminals. 
Poslovni sustav Energia naturalis jedna je od najbrže rastućih kompanija u Hrvatskoj i regiji. Ona je s lukom, željeznicom i skladištima vrlo ozbiljan, integrirani logistički operator jedinstven u regiji. ENNA je i jedan od vodećih investitora u regiji koji teži biti generator znanja, inovativnosti i razvoja u Hrvatskoj i regiji. 
Vlasnik i predsjednik uprave Energia naturalis grupe je g. Pavao Vujnovac.
 

 

ZAPOSLENICI ENNA grupe

Politika zapošljavanja i odnosa prema zaposlenicima počiva na principima izgradnje kvalitetnih timskih odnosa, ali i poticanja individualnih kvaliteta i kreativnosti zaposlenika.

Okupili smo mlad, propulzivan, visokoobrazovan i visoko motiviran tim kojeg čine:

  • 36% žena i 64% muškaraca
  • Gotovo 60% visokoobrazovanih radnika od čega je više od 40% inženjerskog profila
  • Prosječna starost u grupi Energia naturalis je 36 godina

TEMELJNI PRINCIPI NAŠEG POSLOVANJA

  • Zadovoljstvo krajnjih korisnika
  • Poštivanje strogih sigurnosnih normi i pravila struke
  • Visoki stupanj profesionalnosti u pristupu poslu
  • Unapređivanje znanja i ljudskih potencijala
  • Primjena novih tehnoloških rješenja

Primjenjujući tehnologiju, znanje i poslovnu izvrsnost, kao pouzdan i stabilan energetski partner, želimo doprinositi poboljšanju kvalitete života i poslovnih rezultata naših privatnih i poslovnih korisnika.


Članice ENNA grupe pridržavaju se strogih pravila kvalitete, pa su tako tvrtke ENNA i PPD vlasnice ISO 9001 certifikata.

 

plinko