Hr / Eng

Društvena odgovornost

Društvena odgovornost

Očuvanje okoliša visoko je na listi prioriteta naše grupacije, fleksibilnost i aktivno ulaganje u zajednicu, predstavlja jedno od najbitnijih načela kojima se vodimo u našem djelovanju.

Smatramo da svojim odgovornim poslovanjem možemo pokrenuti mnoge pozitivne promjene koje će u naslijeđe ostaviti zdravije društvo i čišći planet. Ulaganjem u edukaciju naših djelatnika, najmoderniju tehnologiju i promicanjem održivog korištenja resursa u svakodnevnim aktivnostima pridonosimo dugoročnom očuvanju okoliša i širimo svijest o važnosti brige za bolje sutra.

Prirodni plin je ekološki najprihvatljivije fosilno gorivo jer njegov glavni sastojak, metan, sagorijeva gotovo u potpunosti i pri tome ne nastaje pepeo. Prirodni plin ima manju emisiju ugljičnog dioksida (CO2) u odnosu na naftu i ugljen, a njegovim korištenjem se smanjuje emisija stakleničkih plinova.

Brinemo o okolišu

Kako bi se spriječilo moguće istjecanje metana u okoliš i stvaranje stakleničkih plinova, primjenjujemo vrlo striktna pravila pri kontroli i rukovanju s plinskim instalacijama i plinovodima, pri čemu ne dolazi do ispuštanja metana u atmosferu.

Krajnji korisnici također mogu pridonijeti očuvanju okoliša, i to na način da se pridržavaju sigurnosnih mjera i savjeta pri rukovanju plinom, što se najviše odnosi na osjet neugodnog mirisa iz trošila ili mjerno-regulacijskog ormarića. Ukoliko primijetite neugodan miris plina, odnosno odoranta koji se dodaje u plin (miris pokvarenih jaja), odmah kontaktirajte našu službu za hitne intervencije.

U današnje je vrijeme eksploatacija prirodnoga plina doživjela mnoga tehnološka unaprjeđenja. Napredne tehnologije poput satelitskoga snimanja, GPS-a, 3D i 4D seizmičkih tehnologija uvelike su olakšale pronalaske nalazišta, čime se smanjio negativan utjecaj na okoliš. Značajno se smanjila površina područja koja su potrebna za bušotine i eksploatira se mnogo veća količina prirodnoga plina iz jednog izvora.

Kako se radi o energentu koji je eksplozivan, uvedena su striktna pravila i industrijski standardi koji osiguravaju siguran transport, skladištenje, distribuciju i upotrebu prirodnoga plina. Stoga se, kad je riječ o korištenju prirodnoga plina, možete opustiti i uživati u komforu koji vam pruža, štedjeti u usporedbi s drugim energentima, ali i biti sigurni da odabirom plina kao fosilnog energenta doprinosite zaštiti okoliša i smanjenju emisija stakleničkih plinova u atmosferu.

U našoj grupaciji Energia Naturalis, osim uvozom, prodajom i distribucijom plina, bavimo se i ostalim tradicionalnim i obnovljivim izvorima energije, koji su u našem posebnom fokusu. U svakom od tih segmenata brinemo o stvaranju sigurnih i ekološki prihvatljivih uvjeta pri rukovanju, distribuciji i transportu kako bismo otklonili i najmanju mogućnost negativnog utjecaja na okoliš. Osim energenata, specijalizirani smo i za izvođenje ESCO projekata energetske učinkovitosti, u kojima nudimo velik raspon energetski učinkovitih rješenja kojima se, osim iznimnih ušteda, doprinosi i velikom smanjenju štetnih utjecaja na okoliš.

Gradimo uspjeh

U Prvom plinarskom društvu i cijeloj grupi Energia naturalis osobito nam je važan timski rad, ustrajnost i fer play te trud i strast koja se svakodnevno ulaže u obavljanje posla. To su razlozi što je PPD od 2014. godine ponosni sponzor Rukometnog kluba Zagreb.

Rukometni klub Zagreb osnovan je 1922. godine i jedan je od najtrofejnijih europskih klubova, a s čak 60 osvojenih velikih trofeja u svojoj povijesti RK PPD Zagreb najtrofejniji je hrvatski rukometni i sportski klub.

U svojoj iznimno bogatoj povijesti rukometni klub Zagreb osvojio je 10 titula prvaka Jugoslavije, a dominacija se nastavila i u Hrvatskoj, gdje su rukometaši Zagreba u svih 25 izdanja nacionalnog prvenstva trijumfirali. U bivšoj Jugoslaviji Zagrebaši su osvojili Kup davne 1962. godine, dok su u Hrvatskoj to ponovili u čak 23 navrata. Najveći europski uspjeh rukometni klub Zagreb dosegao je u dva navrata 1992. i 1993. godine, kada se okitio titulom prvaka Starog kontinenta. U čak četiri sljedeća finala (1995., 1997., 1998., 1999.) Zagreb je gubio Ligu europskih prvaka. Europski Superkup osvojen je 1993. godine, a regionalna SEHA Gazprom liga 2012. godine.

Logo RK-PPD-Zagreb

RK PPD Zagreb osobito drži do svoje rukometne škole te izuzetno uspješno radi s mladim rukometašima, što je još jedan od razloga naše podrške klubu. Više o RK Zagreb doznajte na www.rk-zagreb.hr

Ulažemo u budućnost

Vjerujemo da radeći zajedno naše okruženje možemo učiniti boljim mjestom gdje se izvanredni mladi ljudi obrazuju bez obzira na materijalni status, daroviti stvaraju, a nezaštićeni i potrebiti dobivaju potrebnu pažnju i pomoć i integriraju se u društvo.

Sjedište zaklade Novo sutra je u Vukovaru, a njezin osnivač je g. Pavao Vujnovac, vlasnik i predsjednik uprave ENNA-e i Prvog plinarskog društva.

Misija

Hrvatska bez prepreka uzrokovanih okruženjem, stjecajem okolnosti ili vremenom u kojem živimo. Izvanredni pojedinci, udruge i projekti uz pomoć Zaklade dobit će priliku razviti i ostvariti svoj puni potencijal.

Vizija

Zaklada Novo sutra predano uklanja prepreke koje današnje društvo stavlja pred pojedince i udruge. Zajedničkim snagama potičemo izvrsnost, dobra djela i pomaganje onima u potrebi poboljšavajući život u okruženju u kojem djelujemo.

Više o zakladi www.novosutra.hr