Hr / Eng

Analiza stanja na plinskom tržištu

Savjetnik uprave PPD-a Zvonimir Šibalić u članku za Jutarnji list (29. svibnja 2024.), analizirao je zbivanja na globalnom plinskom tržištu. Što se događa s izvozom američkog LNG-ja, kakva je popunjenost europskih skladišta, što znači rast potražnje na azijskom tržištu, neke su od tema članka koji prenosimo u cijelosti:

29.05.2024.

Zbivanja na globalnom plinskom tržištu u ovom su trenutku nevjerojatno dinamična i zanimljiva te iziskuju detaljno praćenje zbivanja na svim stranama svijeta. Naime, 2024. je i za globalno plinsko tržište superizborna godina. Pred nama su izbori za Europski parlament i posljedično odluka o nastavku zelene tranzicije. Tu su zatim zbori u Sjedinjenim Američkim Državama i odluka o nastavku izvoza LNG-a, ali i nadolazeća politička odluka Ukrajine pred kojom je istek ugovora o tranzitu ruskog plina kroz tu ratom zahvaćenu zemlju.

Europa ishode ovih globalnih zbivanja čeka preplavljena plinom. Skladišta su puna, što je prvenstveno rezultat europske regulative koja je propisala obvezno punjenje skladišta. Primjerice, njemačka skladišta su popunjena preko 70%, dok je prosjek za Europu oko 60%. Ova visoka razina zaliha pruža određenu sigurnost za nadolazeću zimu. Dakako, popunjenosti skladišta doprinijele su i blage zime kojima svjedočimo već nekoliko godina, ali i pad industrijske potrošnje plina, odnosno industrijske proizvodnje diljem EU. Također, prema nedavnim izvješćima, američki LNG terminali, poput LNG terminala Plaquemines u Louisiani, planiraju povećati proizvodnju i izvoz prema Europi već u kolovozu ove godine, što bi trebalo dodatno stabilizirati opskrbu. Postojeći projekti za sada dobro napreduju, a informacija od strane Bidenove administracije o “pauziranju” izdavanja dozvola za nove izvozne LNG terminale za sada se koristi samo u političke svrhe. Eventualna dugoročna zabrana imala bi puno veće posljedice te utjecaj na cijenu u Europi.

Europu također očekuju i povećane isporuke iz drugih regija, kao što su Bliski istok i Sjeverna Afrika. Bugarska i Srbija traže dodatne opskrbne ugovore preko jugoistočne rute s Azerbajdžanom, što bi moglo dodatno diversificirati opskrbu i smanjiti ovisnost o ruskom plinu. Bugarska već planira primiti do 1,5 milijardi kubičnih metara plina iz Azerbajdžana do kraja ove godine, što bi pokrilo oko 50% njihovih godišnjih potreba. Ovaj potez ne samo da jača energetsku sigurnost Bugarske, već i cijele regije Balkana.
S novim terminalima koji dolaze u pogon , poput LNG terminala Alexandroupolis u Grčkoj, Europa se priprema za još veći priljev LNG-a. Ovaj trend omogućava veću fleksibilnost u opskrbi, što je posebno važno u kontekstu geopolitičkih nestabilnosti.

Ova diversifikacija opskrbe omogućuje europskim zemljama veću otpornost na potencijalne poremećaje u opskrbi te smanjuje ovisnost o jednom izvoru. U tom kontekstu Europa čeka početak iduće godine kada istječe ugovor o tranzitu ruskog plina kroz Ukrajinu. Naime, dosad su iz ukrajinske Vlade dolazili signali da ga nemaju namjeru produživati. Matematički iskazano, to dovodi u pitanje uvoz oko 15 milijardi kubičnih metara godišnje, što je oko 5% ukupnog uvoza EU za koji će se morati pronaći zamjena. 

Uz sve navedeno, cijene plina na ključnim europskim tržištima, poput britanskog NBP i nizozemskog TTF, proteklih su mjeseci pokazale volatilnost. Razlika između zimskih i ljetnih cijena se smanjuje u usporedbi s prethodnim godinama, što ukazuje na smanjenje sezonalnosti u trgovini plinom. Tehnički problemi u proizvodnim postrojenjima, poput američkog LNG terminala Freeport koji je prethodnih mjeseci radio ispod 80% kapaciteta te planirani i neplanirani radovi na održavanju norveških plinskih polja, utječu na kratkoročne cijene i dostupnost plina. Uz to, geopolitičke tenzije, posebno one koje uključuju tranzitne rute kroz Ukrajinu i Hormuški tjesnac, stvaraju dodatne rizike i nesigurnosti.

Trenutni pokazatelji upućuju na to da će cijene plina u Europi ostati relativno stabilne u narednim mjesecima, pod uvjetom da ne dođe do značajnih geopolitičkih ili tehničkih poremećaja. Visoke razine popunjenosti skladišta i diversificirana opskrba pružaju solidnu osnovu za tržišnu stabilnost.

Međutim, trgovci i analitičari prate razvoj događaja u Aziji, gdje bi povećana potražnja mogla preusmjeriti LNG isporuke iz Europe. Kineska Nacionalna uprava za energiju predviđa značajan porast potražnje za električnom energijom tijekom ljeta, što bi moglo povećati potražnju za LNG-om. To bi pak moglo dovesti do preusmjeravanja isporuka iz Europe, stvarajući potencijalne nestašice.

Tržište plina u Europi i regiji suočava se s nizom izazova, ali i prilikama za stabilizaciju i diversifikaciju opskrbe. Visoke razine popunjenosti skladišta, povećana LNG proizvodnja i novi ugovori o opskrbi ključni su faktori koji će oblikovati buduće cijene i dostupnost plina.

Hrvatska s proširenjem terminala na Krku te Balkan s novim opskrbnim rutama, spremni su odgovoriti na ove izazove i osigurati stabilnu opskrbu plinom za svoje građane i gospodarstvo.

PPD logo