Hr / Eng

Obilježavanje 20. rođendana PPD-a

PPD ove godine slavi 20. rođendan. Obilježavanje te lijepe, velike godišnjice bit će kroz projekt koji se sastoji od tri cjeline.

15.05.2021.

Vukovar, Zagreb – 15. svibnja 2021.

U Vukovaru upravo počinje VukovArt. Sjajan ulični festival koji okuplja najbolje svjetske street art umjetnike. Uz njihove radove, ovogodišnji festival nudi odlične koncerte, biciklijadu, različite radionice i brojne vrijedne sadržaje. PPD je i ove godine glavni sponzor festivala. Različita zanimljiva događanja koja će se zbiti u idućih mjesec dana, naš su dar Vukovaru i Vukovarcima povodom 20. rođendana. Program je uistinu bogat, kvalitetan i zanimljiv i pozivamo vas da i ove godine posjetite VukovArt.

Paralelno s VukovArtom događa se i druga faza obilježavanja koju provodimo kroz edukaciju o energetskoj učinkovitosti. U suradnji s udrugom Lijepa naša i 300 eko-škola u Hrvatskoj, raspisali smo natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola. Natječaj se zove Štedi, štedi jer energija puno vrijedi i u njemu od djece tražimo da nacrtaju i napišu poruke, šale, zagonetke, viceve koji se tiču energetske učinkovitosti. Tema ovog natječaja je energetska učinkovitost i savjeti kako uštedjeti energiju. Energetska učinkovitost zvuči jako komplicirano, ali  to u praksi znači svakodnevno usvajanje novih navika. Gasite svjetlo kad niste u prostoriji, spustite rolete kad pada mrak jer tako zadržavate sobe toplijima. Punjače od mobitela i laptopa izvadite iz utičnice dok ne punite uređaje jer tako ne troše energiju, a kad otvarate hladnjak brzo ga zatvorite kako ne bi trošio dodatnu energiju za hlađenje. Sve su ovo primjeri kako biti energetski učinkovit, a sasvim sigurno ste se već našli u situaciji da upozoravate svoje ukućane na neke od ovih stvari. Cilj natječaja je dobiti savjete djece kako uštedjeti energiju. Njihov je zadatak da to kažu zabavno, duhovito kroz priču i sliku jer kroz igru se najlakše uči! Kako bismo ih motivirali na sudjelovanje u natječaju angažirali smo Luku Bulića koji u tu svrhu napisao i uglazbio prigodnu pjesmicu. Luka će nam pomoći i u daljnjoj promociji ovog projekta.  Izabrat ćemo i nagraditi po tri najbolja rada u svim kategorijama. Nagrađena će biti i djeca i škole iz kojih dolaze. Ideja je da nas djeca uče ekološki i ekonomski bitne stvari jer upravo na njima svijet ostaje.

Treća faza obilježavanja događat će se u 9. mjesecu iako pripreme za nju intenzivno traju već duže vrijeme. Naime, u 9. mjesecu planiramo event na sisačkom području, ako to bude moguće zbog epidemiološke situacije. Ovaj dio projekta rade PPD i Zaklada Novo sutra zajedno. Naime, uz pomoć centara za socijalnu skrb Sisak, Petrinja i Glina i doma za nezbrinutu djecu u Sisku pronašli smo 50 djece koju ćemo stipendirati idućih 10-ak godina. Pomoći  ćemo im stipendijama i organizirati ljetovanja, izlete, platiti vozački ispit... Ovakav model je odabran jer nismo željeli ulagati u građevine već u ljude, tj. djecu, kao što radimo i sa studentskim stipendijama Zaklade Novo sutra.

PPD logo