Hr / Eng

Povećanje plaća za zaposlenike u Petrokemiji

Petrokemija je u prvom kvartalu 2020. godine ostvarila neto dobit od 150 milijuna kuna, a s odličnim je rezultatima nastavila i u drugom kvartalu nakon kojeg je zabilježena neto dobit od 239 milijuna kuna.

15.12.2020.

Kutina, prosinac 2020. - U posljednje dvije godine Petrokemija je u stalnom procesu reorganizacije i optimizacije poslovnih procesa. Složenost proizvodnje, prodaje i distribucije te snažna konkurencija na međunarodnom tržištu zahtijevaju pronalaženje optimalnog poslovnog modela koji mora biti fleksibilan i ujedno otporan na utjecaje vanjskog okruženja.

Kako je Petrokemija tvrtka koja je jako izložena međunarodnom prometu ljudi i roba, Uprava Petrokemije rano je prepoznala opasnost od širenja koronavirusa. Situacija sa zarazom ni u jednom trenutku nije izmakla kontroli i proizvodnja se cijelo vrijeme neometano odvijala. U vrijeme najveće krize Petrokemija je zaposlila nove radnike, a program digitalne transformacije poslovanja dodatno je ubrzan s ciljem da se i na taj način smanje rizici.

Petrokemija je u prvom kvartalu 2020. godine ostvarila neto dobit od 150 milijuna kuna, a s odličnim je rezultatima nastavila i u drugom kvartalu nakon kojeg je zabilježena neto dobit od 239 milijuna kuna.

Dokaz i rezultat dobroga poslovanja je i potpisan aneks kolektivnog ugovora nakon punih 12 godina, kojim će se zaposlenicima povećati plaća, ali i ostala radnička prava. Tim sporazumom u prosjeku su se podigla primanja radnika za 5% kroz osnovicu, posebne dodatke, povećanje regresa i dara za djecu. Isto tako, zadržala su se sva ostala prava u smislu godišnjih odmora i posebnih uvjeta rada u Petrokemiji.

“Što je još važnije, u ovom se razdoblju potvrdilo da je Petrokemija zaista strateška kompanija za Republiku Hrvatsku. U situaciji kad su sve države zatvorile svoje granice, usporile opskrbne lance i tražile samodostatnost, svojim smo radom omogućili nesmetanu sjetvu i proizvodnju hrane za hrvatske građane”, rekao je Davor Žmegač, predsjednik Uprave Petrokemije.

Postojeće stanje te struktura imovine i obveza Petrokemije, kao i sadašnja razina organiziranja i prilagodbe procesa odvijanja poslovnih aktivnosti u kriznim uvjetima, pokazuju sposobnost tvornice za suočavanje s brojnim izazovima koje donosi sljedeće razdoblje, a u tijeku je i izrada strategije razvoja Petrokemije do 2030. godine, koja će dioničarima ponuditi viziju razvoja kompanije u idućem desetljeću. U Upravi Petrokemije nadaju se da će sve Petrokemiju dovesti među deset posto najboljih takvih kompanija u Europi.

 

PPD logo