Hr / Eng

PPD-u Zlatna bilanca za najvećeg privatnog poduzetnika po ukupnom prihodu

Analitičari FINA-e preciznom metodologijom i izračunima te na temelju godišnjih financijskih izvještaja dolaze do podataka o najuspješnijim tvrtkama.

28.06.2023.
Foto: Željko Puhovski/Ronald Goršić/Cropix

Zagreb, 28. lipnja 2023. – U Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade u Zagrebu, u srijedu 27. lipnja 2023., po 15. put održana je svečana dodjela gospodarske nagrade Zlatna bilanca, koju organizira Fina u partnerstvu s Jutarnjim listom te pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.
 
Prvo plinarsko društvo dobitnik je nagrade Zlatna bilanca za najvećeg privatnog poduzetnika po ukupnom prihodu u 2022. godini. Nagradu je preuzeo predsjednik uprave i vlasnik PPD-a Pavao Vujnovac. Pritom je rekao kako je prošla godina bila puna izazova za gospodarstvo, a posebno za energetski sektor.
- U energetskom sektoru potrebna je kompetencija ljudi i visoka razina znanja. Mi smo 70 posto prihoda ostvarili izvan Hrvatske i time smo dokazali da državi donosimo ozbiljnu dodanu vrijednost – istaknuo je Vujnovac.
 
Dodijeljeno je ukupno 17 nagrada: 11 Zlatnih bilanci najuspješnijim tvrtkama u pojedinim djelatnostima i 6 Zlatnih bilanci za posebne kategorije. Dodijeljeno je i jedno priznanje za izvrsnost u kontinuitetu poslovanja.
 
Svečanoj dodjeli prisustvovao je, između ostalih, i ministar financija Marko Primorac. Rekao je kako su poduzetnici u prošloj godini ostvarili sjajne rezultate, unatoč posljedicama pandemije, inflatornim pritiscima, posebno rastu cijena energenata te geopolitičkim ugrozama.
- Impresivan je rast prihoda poduzetnika za 27,4 posto u odnosu na prethodnu godinu, koji su u apsolutnom iznosu lani prvi puta u povijesti premašili tisuću milijardi kuna. Izvoz je rastao za 41,7 posto, na 263 milijarde kuna. Ukupna dobit najveća je od kada se prezentiraju rezultati poslovanja iz Registra godišnjih financijskih izvješća, dakle od 2002. godine – rekao je Primorac.
 
Finini analitičari preciznom metodologijom i izračunima te na temelju godišnjih financijskih izvještaja dolaze do podataka o najuspješnijim tvrtkama. Ove godine je analizirano više od 142.000 poslovnih subjekata, a u konkurenciju za nagrade ušlo je njih 4.381. Nagrade se dodjeljuju prema ukupnom rangu dobivenom rangiranjem 11 financijskih pokazatelja u 5 kategorija: prema pokazateljima profitabilnosti, likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti i ekonomičnosti.
 
Sveukupni pobjednik i dobitnik Zlatne bilance za najuspješnijeg poduzetnika prema kreditnom rejtingu u 2022. godini je tvrtka UBER d.o.o., koja je ujedno i dobitnik Zlatne bilance za najbolju tvrtku u kategoriji Informacije i komunikacije.

(Foto: Željko Puhovski/Ronald Goršić/Cropix)

PPD logo