Hr / Eng

Smjernice za uštedu energije u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 1. kolovoza 2021. do 31. ožujka 2023.

Vlada Republike Hrvatske je 28. srpnja 2022. usvojila Smjernice za uštedu energije u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 1. kolovoza 2021. do 31. ožujka 2023.

29.07.2022.

Smjernice Vlade Republike Hrvatske se temelje na europskom planu “Štedi plin za sigurnu zimu” kojim Europska komisija predviđa smanjenje potrošnje plina u razdoblju od 1. kolovoza ove godine do 31. ožujka 2023. za 15%. Europski plan za smanjenje potrošnje plina predviđa da na dobrovoljnoj osnovi svi potrošači, kućanstva, javna uprava, vlasnici javnih zgrada, proizvođači energije i industrija poduzmu mjere za smanjenje potrošnje kako bi se osigurala opskrba u uvjetima u kojima Ruska Federacija neće garantirati dostatnu isporuku plina za europsko tržište.

Smjernice za uštedu energije u Republici Hrvatskoj su izradili predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Energetskog instituta Hrvoje Požar. Smjernicama se, predlaže da maksimalna temperatura grijanja, kada počne ogrjevna sezona, bude 21 stupanj, a kada se govori o smanjenju energije za hlađenje, preporučuje se da razlika između vanjske i unutrašnje temperature bude 7 Celzijevih stupnjeva, odnosno sugerira se da temperatura hlađenja ne treba biti niža od 25 Celzijevih stupnjeva. Sugerira se veće korištenje led žarulja i racionalno korištenje rasvjete, dok se građanima preporučuje i da kućanske uređaje koriste u razdobljima niže tarife te da uređaje isključe iz napajanja.

Smjernice za uštedu energije u Republici Hrvatskoj možete preuzeti ovdje.

Logo PPD